Fakta

Svar til de udsagn og spørgsmål der ofte gentages i ulvedebatten.

Ulven er ikke farligere end en humlebi:

Ok, Jeg er frisk på at tage en time spæret inde, i en container med en vild humlebi, hvis du er villig til at gøre det samme med en vild ulv. Så kan vi bagefter tale sammen om hvor trygge vi følte os. Hvis du vil smide en skovflåt og en hugorm ind til mig også, så er jeg stadig frisk på at være med i forsøget.  Citat: Steffen Troldtoft

En anden ting at overveje er at i forhold til farligheden af diverse insekter, så er det også fuldt tilladt at klaske dem når de kommer for tæt på, hvis vi måtte det med ulven, så var problemet væsentligt mindre.

Oven i det, så er problemet med ulven ikke alene at den er farlig. Hvilket den er, som det blandt andet ses ved at den anses som det 5 farligste dyr i den Canadiske vildmark. Et stort problem med ulven i Danmark er den trussel den udgør for husdyr og kæledyr. Samt det ulven kommer til at gøre ved de danske vildtbestande, når ulvebestanden vokser, som det forventes at den vil gøre.

Ulven er kommet for at blive:

Ok, hvis det er tilfældet, hvad er problemet så i at man tillader at bekæmpe ulven inden for 50m af dyrehold, 200m af bygninger og 300m af beboelse?

Ulvesikkert hegn kan holde ulven ude:

Det er ikke tilfældet. De så kaldte ulvesikre hegn er ikke ulvesikre. Skal man have et rigtigt ulvesikkert hegn, så skal man se på hvordan ulve er indhegnet i zoo og andre steder hvor ulvene holdes i fangeskab. De steder har man netop ulvesikkert hegn. Hegn som i øvrigt efterses dagligt og kun skal holde halvtamme, mætte ulve inde. En vild og sulten ulv vil løbende forsøge at bryde ind til en tamdyrsbesætning og dermed potentielt skade hegnet. Fra flere steder i verdenen ved vi at ulve er meget dygtige til at bryde ind til husdyr.

Det betydeligt højere, dyrere og mere vedligeholdeseskrævende hegn udgør i første omgang 2 problemer.

  • Dyreholderen skal betale væsentligt mere for hegnet, samt bruge mere tid på at vedligeholde det. Hvilket medfører at rentabiliteten af at have et dyrehold falder væsentligt, for ikke at sige at det forsvinder helt. Det vil hurtigt betyde enden på fårehold og senere kvæg på græs. Sidstnævnte vil betyde enden på økologisk mælk, førstnævnte vil betyde enden på den naturpleje som får i stor stil bruges til i dag.
  • Et hegn der rent faktisk er højt, kraftigt og fungerende nok til at stoppe en ulv, vil også stoppe de andre større pattedyr i det danske landskab. Det betyder at ræv, grævling, rådyr, dåhjort, sikahjort, kronhjort, med flere ikke kan bevæge sig frit rundt, som de kan med mange af de hegnstyper der hidtil har været brugt.


Ulven angriber ikke mennesker:

Jo det gør den. Der er endnu ikke dokumenteret angreb på mennesker i Danmark. Men der er sket angreb mange andre steder i verdenen.

Se: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wolf_attacks

Vænnes ulven ikke til, at mennesker er farlige, gennem fx jagt, så vil den lige så stille blive mere og mere vant til at omgås mennesker. Det resulterer i sidste ende i, at nogen vil blive angrebet.

Ulven er meget sky og ekstremt bange for mennesker:

Det er ikke den opførsel man observerer i den vestjyske ulvezone. Ifølge den videnskabelige teori så er det teorien der tager fejl, når den ikke stemmer overens med den observerede virkelighed. Alternativt så er det ikke ulve der observeres i ulvezonen, men det har endnu ikke været muligt at påvise. Der er skudt 1 ulv i ulvezonen og den er efter obduktionen fastholdes som en ulv fra det der kaldes stråsøkoblet. Den skudte ulv udviste ikke hverken skyhed eller frygt for mennesker.

EU siger at ulven er fredet og man overhovedet ikke må skyde ulv:

Det er simpelthen ikke rigtigt. Der er flere EU lande hvor der løbende skydes ulv.

Frankrig: https://www.telegraph.co.uk/news/2017/10/09/sheep-invade-lyon-french-farmers-protest-against-wolf-attacks/

Sverige: https://www.thelocal.se/20180102/wolf-hunt-starts-in-sweden-despite-protests

Italien: http://wilderness-society.org/breaking-news-italy-latest-country-permit-killing-wolves/

Estland: http://www.baltic-course.com/eng/baltic_news/?doc=19032

Spanien: https://www.theguardian.com/environment/2008/sep/22/conservation.spain

Bulgarien: Ulvejagt er tilladt og der arrangeres jagtture på ulv.

Og der er sikkert mange flere. Pointen er at det er muligt at indføre regler for lovligt at skyde ulve.

Der er flere hundeangreb end ulveangreb på husdyr:

Det er ikke korrekt. [find link til opgørelse]

De andre lande der har ulv har ingen problemer med dem

Alle lande der har ulv oplever problemer med dem. I langt de fleste af de lande der har ulv, er det tilladt at skyde ulven når den kommer for tæt på folk og husdyr. Problemet er at ulven i et tæt befolket land som Danmark næsten altid vil være for tæt på folk og husdyr.